Vanliga frågor


Regler för phoon-foton

Klicka här

Vad är en Phoon?

År 1980 gjorde jag en speciell pose på några av familjens semesterfoton.Jag kallade den för en "Phoon" (uttalas "foon"). För mig är det bara ett ljud--det finns ingen anknytning till något annat engelskt ord eller till efternamnet Phoon, som jag hört talas om sedan dess (ett filipinskt namn från det kinesiska efternamnet Poon).

En kväll under en affärsresa 1999 kom jag gående i ett elegant köpcentrum. Något påminde mig om Phoon-bilderna nästan 20 år tidigare och jag tyckte det vore roligt att göra en Phoon på ett nytt foto, för gamla tiders skull (se Bloomingdale's-bilden).

Jag la de gamla och nya bilderna påen web-sida (se Phoonen som började alltihopa). Jag berättade för andra om sidan och bjöd in dem att skicka in foton av sig själva när de gjorde en Phoon. Snart började jag få bilder från människor i hela världen.

Är detta resefotografering? En konstform? Allmän upprorsvilja? Ett sätt att fira viktiga tilldragelser i livet? Det varierar från bild till bild, tack vare alla bidragsgivares ständiga flöde av kreativitet. Var kommer nästa Phoon att dyka upp? Vilka vackra och märkliga platser kommer våra läsare att få uppleva? En TV-kändis, cancerpatient, statstjänsteman och en kirurg har phoonat. Vem blir det härnäst? Vad det än blir och vem det än blir - den sammanhållande länken för dessa foton från alla olika kulturer och länder är Phoonen.

(Om du undrar hur jag hanterar dessa hundratals Phoon-sidor kan du läsa Phoons-dokumentationen för ett Java-program jag skrev.)


Phoons Startsida
Andra phoon-bilder
Andra John-länkar